Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami

Kulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami.

Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka.

Grzyby z kapustą jedzono, wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole.

Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić. Polecam wypróbowanie przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 1 żółtko
  • 1 małe jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany – 100 ml
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee/oleju
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Drożdże wymieszać ze śmietaną, dołożyć resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby się kleiło dosypać mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc
  • kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1 szklanką wody,  gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody
  • z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz
  • ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto na górze i ułożyć szwem do dołu, zawinąć boki pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze ścinków uformować dowolne kształty i przykleić jajkiem na górze pieroga. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka
  • piec w 180`C 30-40 minut do zbrązowienia
  • podawać z czerwonym barszczem
PRZECZYTAJ  Fit sałatka na lato

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *