Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy — krupnik orkiszowy.
Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo.
A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejsza niż tradycyjna jęczmienna.
Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki trendowi na zdrowe odżywianie. Wartości zdrowotne kaszy orkiszowej sprawiają, że oddziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wątroby, układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.
Idealna zupa na jesienną porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam!
Składniki:
- kości pozostałe z pieczenia gęsi
- 1,5 l wody
- 100 g kaszy orkiszowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- liście lubczyku
- 4 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- kości zalać zimną wodą, dodać przyprawy, sól i zagotować
- w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w pół krążki. Dodać do gotującego się wywaru
- kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli
- na talerzach posypać natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂