Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru.
Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane.
Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen), jakie mamy w zwyczaju przygotowywać w Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche.
Składniki na ca. 50 sztuk:
- 190 g mąki orkiszowej — typ 630
- 140 g zimnego masła
- 60 g mielonych migdałów
- 40 g ksylitolu/cukru
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder/zmielony ksylitol do posypania
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- mąkę, masło, migdały, ksylitol i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować na 2 godziny do lodówki
- ciasto pociąć na jednakowej wielkości około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180`C 10 minut na jasny kolor
- jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się go za dużo. Jeśli lubisz słodkości nie żałuj cukru pudru
- przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce
SMACZNEGO!
1 rogalik to: 48 kcal, 0,5 g białka, 3 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 0 g błonnika
Źródło przepisu: Prospekt „Apotheken Umschau”
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂