Kruche ciasto z czarną porzeczką i migdałową kruszonką

Kolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Kruchy spód, orzeźwiająca słodko-kwaśna warstwa owocowa, migdałowa kruszonka, czegóż chcieć więcej? Idealne do południowej kawy, polecam!

Składniki na spód ciasta:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nałożenie:

  • 400 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru

Przygotowanie:

  • mąkę z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki zagnieść łopatką w misie robota. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i mieszać, aż ciasto zlepi się w kulę. Gdy za długo ciasto się nie zlepia dodać łyżkę zimnej wody. Można to zrobić, rozcierając mąkę z masłem w palcach. Wyłożyć ciastem foremkę wysmarowaną masłem o wielkości 20 × 20 cm. Odstawić do lodówki. Po 30 minutach podpiec w piekarniku przez 20 minut w 180*C 
  • porzeczki umyć, oberwać z ogonków, osuszyć
  • z mielonych migdałów, mąki i pokrojonego masła zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce
  • na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) wysypać bułkę tartę i rozłożyć owoce. Na górę równomiernie rozsypać kruszonkę
  • piec w 180*C 30 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *