Kolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Kruchy spód, orzeźwiająca słodko-kwaśna warstwa owocowa, migdałowa kruszonka, czegóż chcieć więcej? Idealne do południowej kawy, polecam!
Składniki na spód ciasta:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nałożenie:
- 400 g czarnej porzeczki
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mielonych migdałów
- 40 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g masła
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
Przygotowanie:
- mąkę z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki zagnieść łopatką w misie robota. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i mieszać, aż ciasto zlepi się w kulę. Gdy za długo ciasto się nie zlepia dodać łyżkę zimnej wody. Można to zrobić, rozcierając mąkę z masłem w palcach. Wyłożyć ciastem foremkę wysmarowaną masłem o wielkości 20 × 20 cm. Odstawić do lodówki. Po 30 minutach podpiec w piekarniku przez 20 minut w 180*C
- porzeczki umyć, oberwać z ogonków, osuszyć
- z mielonych migdałów, mąki i pokrojonego masła zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce
- na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) wysypać bułkę tartę i rozłożyć owoce. Na górę równomiernie rozsypać kruszonkę
- piec w 180*C 30 minut
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂