Super proste i szybkie ciasto – ciasto kruszonka. Tak kruszonka, bo składa się z samej kruszonki, jest bez dodatku jajka i bardzo chrupiące. Wystarczy zagnieść ze sobą składniki i wyłożyć na blaszkę. Kruszonkę stanowi mąka orkiszowa i płatki owsiane, także kawałeczek ciasta to spora porcja błonnika. Pomiędzy dwoma warstwami kruszonki ułożyłam truskawki na kołderce z dżemu różanego. Smak róży i truskawek to duet idealny, polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej 1050
- 1 szklanka płatków owsianych
- 120 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 3 łyżki dżemu z płatków róż
Przygotowanie:
- płatki owsiane zmiksować pozostawiając grubsze kawałki
- wszystkie składniki na ciasto zagnieść dłońmi do otrzymania konsystencji kruszonki
- 2/3 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść, rozsmarować dżem, rozrzucić truskawki i posypać pozostałą kruszonką
- piec 30 minut w 180′ C
- przed podaniem oprószyć cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂