Super fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania przed tv, idealny dodatek do past, hummusów, sałatek i do lunch boxów. Są super chrupiące, fenomenalne, a przepis oczaruje Cię swoją prostotą.
Bezglutenowe krakersy z siemienia lnianego są nie tylko dla preferujących zdrową kuchnię. Siemię lniane to kopalnia składników zdrowotnych, głównie kwasów omega-3, zatem nieodzowne w każdej diecie.
Składniki:
- 1 szklanka nasion siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- siemię lniane zmielić w młynku do kawy, dość drobno
- zmielone siemię przy pomocy łyżki wymieszać z wodą i solą
- ciasto rozwałkować na cienki placek, około 2 mm. Rozwałkowałam na papierze do pieczenia pod folią spożywczą. Nożem do pizzy pociąć ciasto na kawałki
- piec w 180`C około 25-30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości krakersów. Po upieczeniu zostawić krakersy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przestudzone połamać wg wcześniej zaznaczonych linii
- przechowywać w zamkniętej puszce nawet do 3 tygodni
SMACZNEGO!
Uwagi:
Nie są zbyt chrupiące? Może za grubo rozwałkowałaś, nie martw się, tylko jeszcze raz wsuń je do piekarnika i dosusz!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂