Kotlety ziemniaczane to pyszna propozycja na prosty i tani obiad. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, za każdym razem, w zależności od dodatków, np. szpinaku, koperku, szczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej.
Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej — to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian.
Składniki:
- około 600 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło ghee do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- mąka pszenna lub ziemniaczana — opcjonalnie
Wykonanie:
- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do przestudzenia
- drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu
- do purée z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała, można dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
- podawać z ulubionym sosem i surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂