Idealne kotleciki na letni obiad. Lekkie, delikatne, puszyste i mięciutkie, z dodatkiem surówki pyszny, kompletny obiad na upalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków, bo w tej postaci bez szemrania zjedzą kalafiora.
Idealny sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Bardzo łatwe do formowania, dzięki dodatkowi ziemniaków są nie tylko sycące, ale nie rozsypują się podczas smażenia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 3 średnie ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie:
- w małej ilości wody ugotować al`dente różyczki kalafiora. Po około 7 minutach wyłowić kalafiora i w tej samej wodzie ugotować obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Miękkie ziemniaki odcedzić, dołożyć kalafiora i ubić tłuczkiem do ziemniaków. W masie mogą pozostać kawałki kalafiora
- poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo — ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂