Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniaczanym purée i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką.
Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.
Składniki:
- 5 jajek + 1 jajko
- mała czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- koperek lub majeranek
Wykonanie:
- jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek
- bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć
- obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
- bułkę i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, zioła i dokładnie wymieszać
- formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą
- podawać z purée ziemniaczanym i sosem pomidorowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂