Do przygotowania pasztetu z grochu od razu namoczyłam więcej strączków z myślą o przygotowaniu kotlecików z grochu. To był bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku.
Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Przygotowując dania z udziałem roślin strączkowych, zadbasz o zdrowie całej rodziny.
Składniki:
- 300 g purée z grochu
- 150 g szpinaku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej
- gałka muszkatołowa
- majeranek, imbir
- papryka w proszku — słodka i ostra
- bułka tarta
Wykonanie:
- przygotuj purée
- pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowany szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość
- połącz purée grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj
- zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron
- podałam z surówką z czerwonej kapusty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂