Te smaczne kotleciki z łososia wprowadzą do Twojej kuchni trochę azjatyckich klimatów. Sprawi to dodatek imbiru, sosu rybnego, sezamu i oczywiście sosu z orzeszków ziemnych. Jeśli jedliście ten sos kiedykolwiek w chińskiej restauracji, znacie ten delikates. Nie wiedziałam, że jest tak prosty do przygotowania.
By danie do końca pozostało w azjatyckich klimatach, całość uzupełnia duszona kapusta pok-choi. Kotleciki z łososia robiłam po raz pierwszy i tak nam smakowały, że na stałe wejdą do naszego menu. Są przepyszne. Bardzo delikatne i puszyste. Na pewno dzieciom też będą smakowały. Znakomite również na zimno np. do kanapek. Bardzo polecam.
Składniki na kotlety:
- 600 g filetu z łososia
- 1 czerstwa bułeczka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu rybnego (może być sojowy)
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki imbiru (świeży jeszcze lepszy)
- 1 jajko
- sól
- 3-4 łyżki sezamu do panierowania
Składniki na sos z orzeszków ziemnych:
- 100 g orzeszków ziemnych (u mnie solonych z puszki)
- 120 g mleka kokosowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- pieprz cytrynowy
- garstka podprażonych orzeszków do dekoracji
Składniki na kapustę pok-choi:
- kapusta pok-choi 500 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- szczypta cukru
- 1 łyżka sosu sojowego lub rosołu
Wykonanie:
- Czerstwą bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie (w mleku byłoby jeszcze smaczniej) na kilka minut. Odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu.
- Kotlety robiłam z mrożonej ryby. Odfiletować rybę, ewentualnie usunąć pozostałe ości. Łososia pokroić w drobną kostkę, następnie dodatkowo przesiekać nożem.
- Wymieszać z przyprawami, dodać bułkę i jajko, dokładnie wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć w sezamie.
- Smażyć na patelni posmarowanej olejem przy pomocy pędzla lub na patelni grillowej.
Przygotowanie sosu z orzeszków ziemnych:
Przygotowanie sosu jest bajecznie proste. W małym rozdrabniaczu zmiksowałam orzeszki na gładką pastę, dodałam mleko kokosowe, przyprawy i gotowe. Garstkę orzeszków przyrumienić na patelni i odstawić do przybrania.
Przygotowanie kapusty pak-choi:
Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć, dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę na intensywnym ogniu, dodać przyprawy i jarzynka gotowa. Wierzch posypać prażonymi, posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂