Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dyni w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyniowym. Smaczna jesienna odmiana dla panującego pieczarkowego, czy pomidorowego.
Bajecznie prosty do przygotowania, polecam!
Składniki na sos:
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1 szklanka wody/bulionu
- 2- cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- parmezan
- 1 mała cebula + 1 łyżka masła — opcjonalnie
Przygotowanie:
- z dyni usuń miąższ i pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka.
- dodaj starty na tarce imbir i czosnek, posól jeśli przygotowujesz sos z cebulą, którą podsmaż wcześniej na maśle
- zalej bulionem tak, by przykryć dynię i gotuj do miękkości
- zblenduj
- przygotuj kopytka
- podawaj kopytka z sosem, na końcu posyp całość startym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂