Kopytka z sosem dyniowym i parmezanem

Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dyni w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyniowym. Smaczna jesienna odmiana dla panującego pieczarkowego, czy pomidorowego.

Bajecznie prosty do przygotowania, polecam!

Składniki na sos:

  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 1 szklanka wody/bulionu
  • 2- cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • 1 mała cebula + 1 łyżka masła — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • z dyni usuń miąższ i pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. 
  • dodaj starty na tarce imbir i czosnek, posól jeśli przygotowujesz sos z cebulą, którą podsmaż wcześniej na maśle
  • zalej bulionem tak, by przykryć dynię i gotuj do miękkości
  • zblenduj
  • przygotuj kopytka
  • podawaj kopytka z sosem, na końcu posyp całość startym parmezanem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *