Spirulina należy do superfood, ponieważ dzięki obecności 4000 czynnych związków wspomaga nasz organizm. Spirulina to mikroskopijne sproszkowane algi morskie — sinice, najstarsze roślinne organizmy żywe na Ziemi.
Spirulina — właściwości zdrowotne
To doskonałe uzupełnienie diety dla młodzieży, osób starszych, wegetarian i borykających się z problemami zdrowotnymi. 1 łyżeczka spiruliny (3 g) zawiera 4 tysiące jednostek żywieniowych, czyli tyle ile mieści się w 3-4 kg owoców lub warzyw.
Dzięki obecności chlorofilu działa oczyszczająco i odtruwająco, pomagając usunąć metale ciężkie z organizmu. Zawiera ogromne ilości łatwoprzyswajalnego żelaza, znacznie więcej niż mięso i szpinak. Jako jedyna roślina zawiera witaminę B 12.
Z dodatkiem spiruliny przygotujesz smaczny i zdrowy zielony koktajl, bo już niewielka ilość sproszkowanej algi barwi napój na kosmicznie szmaragdowo-zielony kolor.
Spirulina w koktajlu działa wyjątkowo skutecznie, już przez sam fakt rozdrobnienia suplementu w wodzie. Środowisko wodne aktywuje sporą część enzymów zawartych w komórkach glonu, przyczyniając się do lepszego wchłaniania witamin i minerałów, a w całości jest łatwiej strawna.
Zmiksowane ulubione owoce z dodatkiem spiruliny to bardzo pożywne, energetyczne śniadanie. Gęstość koktajlu reguluj dodatkiem wody. Osobiście najbardziej lubię gęste koktajle do jedzenia łyżeczką.
Smak? Nie ma rybiego posmaku, jak czytałam w internetowych opisach, jest dość specyficzny, ale przyjemny i bliżej mu do neutralnego.
Składniki:
- około 1 szklanki wody mineralnej
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1 łyżeczka spiruliny
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
Przygotowanie:
- owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Rozlać do dwóch szklanek i wypić/zjeść najlepiej zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂