Na dobry start w nowy dzień/tydzień proponuję smoothie jagodowe z ananasem. Koktajl jest pyszny, jeśli jeszcze nie znasz tego smaku, warto nadrobić zaległości.
Sezon jagodowy w pełni, wykorzystaj w pełni zdrowotny potencjał czarnych kulek. Jagody mogą być świeże lub mrożone, ananas jednak powinien być dojrzały i soczysty, wtedy jest pełen smaku i słodyczy.
Tradycyjnie do każdego porannego koktajlu dodaję banana — znakomite źródło potasu, poza tym koktajl nie wymaga już dosładzania.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki jagód leśnych
- 1/4 sporego ananasa
- 1 banan
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 cm kawałek imbiru
- szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- jagody leśne przebrać i starannie wypłukać. Ananasa obrać grubo ze skóry, skrawając wszystkie „piegi”, przekroić na 4 części i wyciąć głąb. Banana obrać ze skóry
- do kielicha blendera wlać wodę, dodać rozdrobnione owoce, jagody, olej kokosowy i imbir
- zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić natychmiast po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂