Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne.
Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał. Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 5 jabłek
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- masło
Wykonanie:
- zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka razy zamieszać
- obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem i cynamonem
- naczynie do zapiekania wysmarować masłem
- ryż wymieszać z wiórkami kokosowymi. Układać w naczyniu na przemian z jabłkami tak, by ostatnią warstwę stanowił ryż. Ułożyć na wierzchu wiórki masła
- zapiekać w 180`C 20 minut
- podawać z jogurtem greckim lub śmietaną
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂