Delikatne, chrupiące gofry z dodatkiem kawałeczków truskawek. Właściwie to podwójnie truskawkowe, bo owoce są w cieście i podane na upieczonych gofrach. Dzięki dodatkowi śmietanki kokosowej mają aksamitną konsystencję.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. I ostatnia największa ich zaleta — są błyskawiczne do przygotowania.
Składniki na 6 dużych gofrów:
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 140 g mąki (u mnie orkiszowa 630)
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml neutralnego oleju
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 100-120 g truskawek
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe zrumienione na suchej patelni
- śmietanka
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- jajko ubić z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel
- odważyć resztę składników i wymieszać z ubitym jajkiem trzepaczką balonową lub przy pomocy miksera
- gotowe ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie odszypułkować truskawki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ciastem tuż przed smażeniem
- Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i smażyć gofry do zrumienienia
- upieczone odkładać na kratkę
- podawać z cukrem pudrem, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Pyszne z bitą śmietaną ( u mnie kokosowa śmietanka)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂