Kolejne danie z diety przyspieszającej metabolizm dozwolone w fazie III. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo zimowe, syte i rozgrzewające. Przepyszne!
Przepis podaję za autorką diety H. Pomroy, jedynie liście szpinaku podmieniłam jarmużem. Polecam wszystkim, przepis jest łatwy i bardzo uniwersalny!
Składniki na 4 porcje:
- 450 g filetu z kurczaka z chowu ekologicznego, bez skóry
- 2 szklanki jarmużu
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego
- dodatkowo: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
Wykonanie:
- rozgrzej oliwę na dużej patelni. Połóż cebulę, posól, smaż na średnim ogniu około 7 minut, aż się zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę
- dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście jarmużu pozbawione grubego ogonka
- jeśli dodajesz szpinak, dodaj go 2-3 minuty przed końcem. W razie potrzeby rosół do smaku
- podawaj z ugotowaną quinoa
SMACZNEGO!
Uwagi:
Curry z dodatkiem quinoa to danie kolacyjne w diecie.
Danie obiadowe składa się z 1 porcji curry z kurczaka + szklanka warzyw, np. ugotowanej brukselki lub batatów + owoc, np. grejpfrut
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂