Kokos, domowe mleko i wiórki kokosowe — wartości zdrowotne

Palma kokosowa w języku hinduskim to kalpa vrksha, czyli” drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, a w języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”. I tak jest w istocie, bo wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne.

Być może słyszałeś o kokosie wiele nieprzychylnych opinii, np. że podwyższa cholesterol, ma zły wpływ na serce i zawiera tłuszcze nasycone. Po długich badaniach udało się naukowcom dowieść, że jest całkiem odwrotnie i obecnie kokos uznawany jest za super jedzenie, dzięki swoim składnikom odżywczym.

Wartości zdrowotne i odżywcze orzecha kokosowego:

  • Tak naprawdę kokos zawiera zdrową postać tłuszczów średniołańcuchowych, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze i dodatkowo wzmacniają system odpornościowy. Ponadto są one łatwostrawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dostarczając natychmiastowej energii. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, które są przechowywane w komórkach tłuszczowych i są spalane znacznie wolniej.
  • Olej z kokosa nie zawiera cholesterolu, a według niektórych źródeł może nawet wyrównywać jego poziom, poprzez jego przekształcenie w pregnenolon przyspieszając metabolizm komórkowy.
  • Kokos wyrównuje także poziom cukru we krwi.
  • Woda kokosowa zawarta w sercu owocu jest niemal identyczna z ludzkim osoczem krwi. Ma zatem właściwości jak napój izotoniczny. Jest najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym.
  • Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia. Na wyspach Pacyfiku mówi się o nim” lekarstwo na wszelkie choroby”. Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów, zdrowego tłuszczu, białka, błonnika, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witaminy C.
  • Pomaga w wielu dolegliwościach, zapobiega chorobom wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki. Dzięki temu posiada moc odmładzającą, opóźnia procesy starzenia. Dzięki obecności cennych przeciwutleniaczy należy do grona najbardziej odżywczych pokarmów.
PRZECZYTAJ  Pyszne ciasto z truskawkami

Przy zakupie mleka kokosowego należy zwrócić uwagę na składniki. Niepożądana jest obecność środków zagęszczających i emulgatorów, które negatywnie wpływają na wartość i jakość mleka kokosowego. Nie warto też wybierać mleka odtłuszczonego czy z dodatkami smakowymi lub zapachowymi. Mleko kokosowe możemy także przyrządzić samodzielnie. Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty. Przepis pod tekstem.

Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa, które są korzystne dla naszego zdrowia np. na zimno tłoczony olej kokosowy, woda z kokosa, krem kokosowy czy też miąższ z kokosa.

Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego, podobnie jak mleko sojowe, ryżowe, czy migdałowe. Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego, wprowadzający do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.
Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np. naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy.

Mleko kokosowe możemy przygotowywać samodzielnie w domu na 2 sposoby:

  • z miąższu orzecha kokosowego 
  • lub z wiórków kokosowych. Namawiam Was, by choć raz spróbować wyprodukować własne mleko i poznać jego prawdziwy smak. Przy kupnie gotowego łatwiej będzie potem wybrać to najlepsze i najprawdziwsze w smaku.

Przepis na domowe mleko kokosowe z miąższu orzecha kokosowego:

Składniki:

  • orzech kokosowy
  • przegotowana gorąca woda w ilości odpowiadającej wadze uzyskanego miąższu  z orzecha

Wykonanie:

  1. Rozłupać orzech. Nie jest to trudne, jak się może wydawać. Skorupa orzecha ma widoczne trzy wgłębienia. Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki, bądź przy pomocy śrubokrętu i młotka, bądź korkociągu.
  2. Wylać płyn do szklanki.
  3. Teraz orzech bez trudu można już przepołowić. Położyć kokosa na desce, w połowie orzecha przyłożyć nóż i uderzyć młotkiem. Można uderzać w orzecha, trzymając go w ręku, też pęknie bez trudu.
  4. Miąższ pokroić w orzechu nożem, najlepiej z piłką i podważając wyciągać po kawałku. Nożem skroić brązową skórkę.
  5. Uzyskany miąższ pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie blendera. Wlać wodę uzyskaną z kokosa i dolać szklankę gorącej wody (wlałam 250 ml, ponieważ waga mojego miąższu to około 250 g ). Woda musi być gorąca, ze względu na sporą ilość tłuszczu, jaka się wytworzy przy wirowaniu, by się nie oddzieliła i nie oblepiła miksera. Miksować z małymi przerwami przez kilka minut. Długość miksowania zależy od mocy blendera. I to wszystko.
  6. Teraz należy przygotować miseczkę i najlepiej pieluchę tetrową (taką do użytku kuchennego). Do pieluchy wlać zawartość blendera i wycisnąć, mocno ją wykręcając. Mleko jest niezwykle delikatne w smaku, pyszne, z lekką nutą kokosa. W przykrytym naczyniu można je przechowywać w lodówce niestety najwyżej 2-3 dni. Stojąc, na pewno się rozwarstwi, ale to naturalny proces. Na górze odzieli się śmietanka. Możemy ją ubić do deseru, a mleko zużyć do zupy, sosu, potraw curry, naleśników lub do kawy lub po prostu wypić. Kawa z takim mleczkiem jest wyśmienita. Bardzo polecam!
PRZECZYTAJ  Barszcz ukraiński na zakwasie

Wykorzystanie pozostałych wiórków kokosowych:

Pozostałe wiórki są również do wykorzystania. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego. Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte, proces suszenia trwa około 30-45 minut. Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120° C bez termoobiegu, lub 100° C z termoobiegiem. W międzyczasie można je przemieszać widelcem. Wiórki ostudzić i przechowywać w zakręconym słoiczku. Z jednego orzecha kokosowego otrzymałam 100 g wiórków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *