Jeśli postanowiłaś od tego roku zmniejszyć porcje mięsa, ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne domowe kluchy śląskie z sosem pieczarkowym. Sos zrobiłam na bazie śmietany kremówki, nie wymagał zatem dodatku mąki do zagęszczenia.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g mączki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła ghee
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- przygotuj kluski
- pokrojoną cebulkę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś. Początkowo grzyby puszczą wodę, następnie zaczną się rumienić. Dodaj sól i pieprz, następnie wlej śmietanę kremówkę. Gotuj w odkrytym rondlu do uzyskania zadowalającej gęstości
- podawaj ugotowane kluski z przygotowanym sosem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂