Wyczarować smakowite danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci.
Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie.
Składniki na klopsiki:
- 600 g filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego lub wody
- oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka)
- 1 łyżka masła ghee
Wykonanie:
- z filetów rybnych usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedynczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia
- czosnek i cebulę obrać i drobniutko posiekać, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę przepłukać wodą lub bulionem i dolać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane kapary i gotować przez kilka minut. Nie blendowałam sosu, lubię jego gruzełkowatą strukturę. Jeśli wolisz jednolitą konsystencję sosu po prostu zblenduj go. Usmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem i podgrzewaj je w sosie przez kilka minut. Podawaj suto posypane oregano lub natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂