Dzisiejszą propozycją to klopsiki z dorsza — absolutnie fit, idealnie sprawdzą się w każdej diecie lekkostrawnej. Klopsiki są pulchne i mięciutkie. Nie obsmażałam ich wcześniej, ani do mięsa nie dodawałam cebuli.
Nudnawy sos pomidorowy wzbogaciłam dodatkiem ananasa. Nabrał ciekawej orientalnej nuty, na pewno zyskał na smaku. Polecam przepis do wypróbowania.
Składniki:
- 700 g filetu z dorsza
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
- oregano/tymianek/natka zielonej pietruszki
- 400 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- dorsza umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i potraktować ręcznym blenderem lub przekręcić w maszynce do mięsa
- dodać przyprawy, zioła, jajka oraz bułkę tartą, następnie dokładnie wyrobić i formować kuleczki
- w płaskim rondlu zagotować bulion i na wrzątek wkładać przygotowane klopsy. Gotować 10 minut
- dodać przecier pomidorowy, pokrojonego w kostkę ananasa, ocet, miód i sól. Gotować jeszcze 5 minut
- mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do garnka cały czas mieszając, by zagęścić sos
- podawać posypane natką zielonej pietruszki z purée ziemniaczanym lub ryżem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂
W Polsce niestety bardzo zaniedbuje się ryby, a to dzięki nim nasze zdrowie jest o wiele lepsze. Pysznie wygląda, dzięki za przepis!