Tiramisu – ulubiony deser Włochów w klasycznej odsłonie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przełożonych warstwą kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych, białek i cukru. Całość posypuje się kakao.
Deser można przygotować w prostokątnej foremce lub po prostu w pucharkach.
Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osób z obawy przed ich spożyciem jajka zastępuje dodatkiem ubitej śmietany kremówki. Tak przygotowany deser też jest pyszny, ale spróbuj wymieszać mascarpone z puszystym koglem-moglem i ubitymi na sztywno białkami, a zobaczysz różnicę.
Jajek na surowo się nie obawiaj, bo salmonella jeśli już to znajduje się tylko na skorupce i wystarczy po prostu jaja dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. To prosty, szybki do przygotowania deser o zachwycającym smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki amaretto
- 200 ml mocnej kawy
- podłużne biszkopty
- ciemne kakao
Przygotowanie:
- zaparzyć kawę, odstawić do przestudzenia. Wymieszać z likierem amaretto
- żółtka jajek ubić z 1 łyżką cukru pudru na jasny, puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubić białka jajek, pod koniec ubijania dodać cukier
- serek mascarpone wymieszać na niskich obrotach miksera z ubitymi żółtkami jajek do otrzymania puszystego kremu. Na koniec przy pomocy szpatułki lub rózgi wmieszać ubite białka
- biszkopty maczać w kawie z likierem i ułożyć na dnie pucharków, posypać kakao. Na to wyłożyć część kremu i powtórzyć akcję. Górę kremu posypać kakao przez sitko
- przed podaniem schłodzić deser w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂