Kiszone cytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i wydobywa głębię smaku. Każde danie z ich dodatkiem to uczta dla podniebienia.
Kiszona cytryna jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w kuchni marokańskiej.
To świetne źródło witamin, soli mineralnych, terpenów, rutyny. Jak każda kiszonka jest probiotykiem i ma zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku.
Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past.
Składniki:
- 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok
- 7 łyżek soli gruboziarnistej
- kawałek imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
- cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli
- cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂