Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam, pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans, by się mógł znudzić.
Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy, tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową.
Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki „babkowy”, ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych.
Przepis pochodzi z „Kuchni polskiej” i jest jak zwykle niezawodny. Polecam!
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g ksylitolu
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki ciemnego rumu
- esencja waniliowa
- 500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rodzynki, morele, daktyle)
Dodatkowo:
- 80 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste
- rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można dodać rum). Pozostałe bakalie dowolnie pokroić. Rodzynki dobrze odsączyć, wszystkie bakalie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i dodać do ciasta
- przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch szpatułką. Piekłam w jednej dużej foremce 31 × 13 × 8 cm
- piec w 180`C 1 godzinę i 10 minut
- w małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować polewą czekoladową wierzch keksu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂