Keks – zdrowsza wersja bez cukru

Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam, pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans, by się mógł znudzić.

Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy, tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową.

Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki „babkowy”, ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych.

Przepis pochodzi z „Kuchni polskiej” i jest jak zwykle niezawodny. Polecam!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g ksylitolu
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • esencja waniliowa
  • 500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rodzynki, morele, daktyle)

Dodatkowo:

  • 80 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste
  • rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można dodać rum). Pozostałe bakalie dowolnie pokroić. Rodzynki dobrze odsączyć, wszystkie bakalie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i dodać do ciasta
  • przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch szpatułką. Piekłam w jednej dużej foremce 31 × 13 × 8 cm
  • piec w 180`C 1 godzinę i 10 minut
  • w małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować polewą czekoladową wierzch keksu
PRZECZYTAJ  Filet kurczaka na jarmużu — dieta szybka przemiana

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *