Z uwagi na bogactwo składników odżywczych warto czasami sięgnąć po marony — jadalne kasztany. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także witaminy B, K i C. Bogate są w potas i magnez — idealne zatem dla nerwowych ludzi narażonych na stres i zmęczenie. Znajdziesz w nich również wapń, żelazo, fosfor i miedź. Zawierają cenny składnik escynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Natomiast mąka kasztanowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicić dietę alergików uczulonych na gluten.
Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową. Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy.
Składniki:
- 150 g gotowanych kasztanów
- 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 + do podsypania
- 200 g mąki kasztanowej
- 250 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 op. suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- ugotowane marony posiekać
- mąkę z solą drożdżami, jajkiem, miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto. Dodać posiekane marony, wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- ciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Uformować 2 bagietki i skręcić je. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięcia
- piekarnik nagrzać do 230`C. Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂