Najbardziej lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo!
Jeśli chcesz zaszaleć, podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną!
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże gruszki i więcej
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 laski wanilii
Kruszonka:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 50 g płatków owsianych górskich
- 75 g zimnego masła
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny
- gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne z komórkami kamiennymi. Na patelni rozgrzać masło z miodem, aż lekko się zrumieni, ułożyć gruszki, wanilię z wyskrobanymi ziarenkami i smażyć przez kilka minut potrząsając patelnią. Gruszki powinny lekko zmięknąć zachowując kształt
- gruszki ułożyć w naczyńkach do zapiekania razem z sosikiem, który wytworzył się podczas karmelizacji. Na gruszkach równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- zapiekać w 200*C do zrumienienia, około 25-30 minut
- pyszne na gorąco po wyjęciu z piekarnika i wystygnięte na drugi dzień również
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂