Kapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą.
Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci – wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości.
Najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu, bo luźne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- spora szczypta cukru
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
Wykonanie:
- kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości
- łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować
- kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂
Twoje przepisy zawsze dodają koloru mojemu stołowi, a kapusta włoska duszona to kolejny strzał w dziesiątkę!