Kapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka.
Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką, lub np. kopytkami.
Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna, bez dokładki się nie obędzie!
Składniki:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4-5 boczniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- zielenina — natka pietruszki
Wykonanie:
- cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut
- kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut
- na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać suto posypaną zieleniną
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂