Kto by pomyślał, że kalafior może smakować i wyglądać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę. Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie spróbuj, namawiam!
Składniki:
- 1 duży kalafior
- sól, cukier
- 1 jajko
- starty parmezan lub inny podobny twardy ser
- 3-4 łyżki masła ghee do smażenia
- mąka — opcjonalnie
Wykonanie:
- kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minut
- parmezan zetrzeć na tarce, jajko rozbełtać widelcem w głębokim talerzu, przyprawić solą i pieprzem. Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastry
- na dużej patelni rozgrzać masło ghee. Maczać kalafiora w jajku, następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron. Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mące
- podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przystawkę
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂