Panujące upały nie nastrajają do pieczenia, największe wzięcie mają teraz lody i szybkie desery.
Moja propozycja to jogurtowy deser z musem truskawkowym.
Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zapewni dzienną dawkę truskawek, pełnych witamin i mikroelementów.
Jogurt spulchniłam dodatkiem bitej śmietany. Polecam, deserek jest pyszny!
Składniki na 2 porcje:
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru?ksylitolu
- 500-750 g truskawek
Przygotowanie:
- truskawki odszypułkować i zblendować
- bitą śmietanę ubić na sztywno
- jogurt wymieszać z bitą śmietaną i cukrem, następnie wyłożyć na dno pucharków
- na warstwę jogurtową wylać mus truskawkowy
- wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. Podawać mocno schłodzony
Uwagi:
Mus truskawkowy można zagęścić dodatkiem żelatyny. W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić 2-3 łyżeczki żelatyny, następnie połączyć z musem truskawkowym.
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂