Jogurtowy deser z musem truskawkowym

Panujące upały nie nastrajają do pieczenia, największe wzięcie mają teraz lody i szybkie desery. 

Moja propozycja to jogurtowy deser z musem truskawkowym.

Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zapewni dzienną dawkę truskawek, pełnych witamin i mikroelementów.

Jogurt spulchniłam dodatkiem bitej śmietany. Polecam, deserek jest pyszny!

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru?ksylitolu
  • 500-750 g truskawek

Przygotowanie:

  • truskawki odszypułkować i zblendować
  • bitą śmietanę ubić na sztywno
  • jogurt wymieszać z bitą śmietaną i cukrem, następnie wyłożyć na dno pucharków
  • na warstwę jogurtową wylać mus truskawkowy
  • wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. Podawać mocno schłodzony

Uwagi:
Mus truskawkowy można zagęścić dodatkiem żelatyny. W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić 2-3 łyżeczki żelatyny, następnie połączyć z musem truskawkowym. 

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *