Jajka sadzone na szpinaku to prosty, sycący posiłek. Sprawdzi się na niedzielne śniadanie, pyszny obiadek z dodatkiem ziemniaczanego purée lub chrupiącej grzanki na kolację. Możesz użyć szpinaku mrożonego lub najlepiej świeżego.
Składniki:
- 200-250 g świeżego szpinaku
- 4 jajka bio
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- gałka muszkatołowa, najlepiej z młynka
Przygotowanie:
- oberwać z lisków szpinaku grubsze ogonki. Szpinak dokładnie umyć i odwirować w suszarce do sałaty
- na patelni rozgrzać masło, ułożyć szpinak. Dodać sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową. Przemieszać, gdy odrobinę zwiędnie zrobić łyżką 4 dołki i wbić kolejno 4 jajka. Oprószyć jaja solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu do ścięcia białka. Żółtka powinny pozostać płynne
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂