Jajka sadzone na pomidorach

Jajka sadzone na pomidorach to nasze rytualne śniadanie przed każdym wyjazdem urlopowo — wakacyjnym. Proste, pyszne i bardzo sycące. Wiadomo jajko ma najlepszy komplet

pełnowartościowego białka, by zaspokoić poczucie głodu na wiele godzin. Poza tym wyprzątając lodówkę przed 14-dniowym wyjazdem najprościej zostawić w niej kilka  jajek i pomidorów.

Może mój post jest trochę spóźniony, bo wakacyjne wojaże dobiegają końca, ale jajko sadzone na pomidorach świetnie nada się również na leniwe niedzielne śniadanko. Bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka „O”
  • 2-3 pomidory
  • szczypiorek
  • sól, pieprz z młynka
  • 1-2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • na patelni rozgrzać masło ghee
  • pomidory pokroić w grube plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni jeden obok drugiego. Poddusić, aż zmiękną
  • na pomidory wybić jajka. Posolić i oprószyć pieprzem. Suto posypać szczypiorkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub dłużej jeśli lubisz ścięte żółtka
  • poporcjować i łopatką zsunąć na talerzyki. Podawać z pieczywem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *