Jajka sadzone na pomidorach to nasze rytualne śniadanie przed każdym wyjazdem urlopowo — wakacyjnym. Proste, pyszne i bardzo sycące. Wiadomo jajko ma najlepszy komplet
pełnowartościowego białka, by zaspokoić poczucie głodu na wiele godzin. Poza tym wyprzątając lodówkę przed 14-dniowym wyjazdem najprościej zostawić w niej kilka jajek i pomidorów.
Może mój post jest trochę spóźniony, bo wakacyjne wojaże dobiegają końca, ale jajko sadzone na pomidorach świetnie nada się również na leniwe niedzielne śniadanko. Bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka „O”
- 2-3 pomidory
- szczypiorek
- sól, pieprz z młynka
- 1-2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- na patelni rozgrzać masło ghee
- pomidory pokroić w grube plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni jeden obok drugiego. Poddusić, aż zmiękną
- na pomidory wybić jajka. Posolić i oprószyć pieprzem. Suto posypać szczypiorkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne lub dłużej jeśli lubisz ścięte żółtka
- poporcjować i łopatką zsunąć na talerzyki. Podawać z pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂