Jajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie, jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z „kawalerskim” gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia.
U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni, kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami.
Składniki na 2 porcje:
- 4 duże jaja „O”
- 100 g kurek
- 1-2 łyżka masła ghee
- 1 cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kurki umyć
- cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle. Dodać kurki, małe w całości, a większe pokrojone na mniejsze kawałki. Poddusić razem przez kilka minut
- wbić jajka i na średnim ogniu lekko je ściąć. Ściętym jajkom przebijamy żółtka i zaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebem z masłem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂