Nie mam już dostępu do leśnych jagód, ale w zastępstwie doskonale sprawdziła się borówka amerykańska. Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej leśna krewniaczka, za to jest równie smaczna, tak samo zdrowa i prostsza w obsłudze, bo nie ma potrzeby mieszania borówek z mąką, przy przygotowaniu bułeczek drożdżowych.
Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe na maślance. Jest doskonałe, bardzo plastyczne, naprawdę godne polecenia. Na drożdżówki jest zawsze dobra pora. Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny słodki dodatek do kawy lub na drugie śniadanie, a te upieczone w domu nie mają sobie równych. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 14 bułeczek a`50 g:
- 400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)
- 130 g maślanki
- 60 g wody
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 op. suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
- 30 g mąki orkiszowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g masła
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania
- 200 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
- maślankę z wodą lekko podgrzać w rondelku. Dodać masło w kawałkach, by zmiękło
- odważyć mąkę, dodać sól, cukier, opakowanie suchych drożdży, dodać mleko, żółtka i wyrobić hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć misę robota folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- z podanej ilości ciasta zrobiłam 14 bułeczek, odważając po 50 g ciasta na bułeczkę. Możesz zrobić mniej bułek trochę większych. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach, ułożyć na blaszce i zostawić do napuszenia. Następnie w każdej bułce zrobić denkiem od szklanki wgłębienie, dociskając mocno szklankę do blachy. Zagłębienie wypełnić jagodami. Rant każdej bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Rozsypać na bułeczce kruszonkę
- jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut
- studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂