Krupniczek jaglany z batatami i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne. W wersji wegetariańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku.
Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu.
Składniki:
- 2 małe bataty
- 1 szklanka jarmużu
- 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 marchewka
- mała pietruszka
- plaster selera
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- zielenina
- bulion — około 1,5 l
- 1 łyżka tłuszczu
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ niezblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor i nie będzie już tak smaczny
- cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone bataty i starte na tarce warzywa, następnie przesmażyć. Dolać bulion, wsypać wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotowań około 15 minut, aż bataty będą miękkie
- kilka minut przed końcem dodać pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż. Dosmaczyć solą i pieprzem
- podawać suto posypaną natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂