Jaglane gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl.

Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo dobrze. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej przypominają pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy.

Składniki na farsz:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej
  • 800 g piersi z indyka
  • 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) – 400 g
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • lubczyk lub pietruszka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 kubka śmietany

Wykonanie:

  • ugotować kaszę
  • zmielić mięso z indyka. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub drobno poszatkować
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę posiekać
  • wymieszać kaszę ze zmielonym mięsem, poszatkowana kapustą, zeszkloną cebulą i jajkiem. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby  bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę.  Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał
  • formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano
  • z podanych składników przygotować sos. W garnku z sosem ułożyć obsmażone gołąbki i gotować około 15 minut
  • podawać z ziemniakami lub bagietką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *