Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno Ci posmakuje. Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym. Cienko poszatkowane jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem. O smaku ciasta decyduje użycie dobrych jabłek, dlatego proponuję szarą renetę.
Ciasto jest z rodzaju dietetycznych, bo bez dodatku tłuszczu.
Składniki:
- 4-5 jabłek np. szarej renety
- 100 g mąki (u mnie orkiszowej jasnej)
- 50 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1/4 laski wanilii
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wyskubane z laski wanilii oraz jajka i wymieszać. Dodawać porcjami mleko i wymieszać mikserem tak, by nie było grudek
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i cienko poszatkować. Ułożyć w foremce
- jabłka zalać ciastem, lekko wstrząsnąć foremką (nie mieszać!), delikatnie ucisnąć jabłka
- piec w 180*C 40-45 minut
- kroić po ostudzeniu. Podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂