Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodząca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe źródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Nudnawy  hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową. Najsmaczniejszy jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowany da radę.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 burak
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • sól 
  • pieprz
  • czarny sezam/czarnuszka
  • kumin — na czubek noża
  • oliwa

Wykonanie:

  • ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Odsączyć
  • buraka owinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku, np. przy okazji innych wypieków (około 1 godz.)
  • ciecierzycę, obranego, pokrojonego na mniejsze części buraka, czosnek i pozostałe przyprawy zblendować na gładką masę
  • hummus z burakiem wyśmienicie smakuje z awokado i listkami rukoli. Z tego powodu nie dodaję do hummusu za dużo oliwy, ponieważ awokado zawiera sporo tłuszczu. Polecam!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *