Hummus to bardzo zdrowa i pożywna pasta z ciecierzycy pochodząca z krajów arabskich. Można dodatkowo zwielokrotnić jej wartości odżywcze, poprzez dodatek np. buraka. To smaczne i kolorowe źródło żelaza, przeciwutleniaczy i witamin. Nudnawy hummus zyskuje cudny kolorek i nowy, intrygujący smak. Ponadto dodatek buraka świetnie spulchnia masę. Pomijamy tutaj także dodatek wody, ponieważ burak wystarczająco rozrzedza masę ciecierzycową. Najsmaczniejszy jest burak upieczony w piekarniku, ale w zastępstwie i ten ugotowany da radę.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 burak
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- sól
- pieprz
- czarny sezam/czarnuszka
- kumin — na czubek noża
- oliwa
Wykonanie:
- ciecierzycę z puszki dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Odsączyć
- buraka owinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku, np. przy okazji innych wypieków (około 1 godz.)
- ciecierzycę, obranego, pokrojonego na mniejsze części buraka, czosnek i pozostałe przyprawy zblendować na gładką masę
- hummus z burakiem wyśmienicie smakuje z awokado i listkami rukoli. Z tego powodu nie dodaję do hummusu za dużo oliwy, ponieważ awokado zawiera sporo tłuszczu. Polecam!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂