Gyros z karkówki

Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food. To opiekane mięso na wielkim obrotowym rożnie, po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe „wiórki”. Podawane najczęściej z tzatzikami, frytkami lub zawinięte w pitę.

Mój domowy gyros łączy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastąpiony dodatek w postaci jogurtowego sosu. Gyrosowy smak uzyskałam dzięki dodatkowi ziół: oregano suszonego i świeżego oraz rozmarynu i innych przypraw, w których został zamarynowany karczek, bo to właśnie z niego powstał gyros.

Okazuje się, że zioła świetnie zastąpiły przyprawę gyros z torebki nafaszerowaną glutaminianem i innymi chemicznymi substytutami. Jeśli lubicie karczek bardzo polecam wersję „gyrosową”. Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie. Co prawda aromat mojego ogrodowego tymianku nie może równać się z osławionym tymiankiem z Krety, ale gyrosowy smak dania został odtworzony. Niezastąpiony dodatek do letniego grillowania! Polecam!

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg karczku
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 cebule
  • świeże zioła oregano i rozmarynu

Składniki na tzatziki:

  • 500 g jogutru greckiego 10%
  • 1 mały długi ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet winny biały lub wino-1 łyżka
  • oliwa 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
  • koperek lub szczypiorek

Wykonanie:

  • karkówkę umyć, osuszyć pokroić w plastry, następnie w cienkie paseczki. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc do lodówki
  • mięso odsączyć (jeśli podeszło wodą) i podsmażyć na mocno rozgrzanej dużej patelni, aż straci surowy charakter i się zrumieni. Możesz podzielić smażenie na dwie porcje, jeśli nie dysponujesz wystarczająco dużą patelnią
  • na drugiej patelni zrumienić posiekaną cebulę z czosnkiem. Mięso połączyć z podsmażoną cebulą, podlać szklanką wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości – około 20-30 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody lub, zagęścic 1 łyżeczką mąki, by utworzyć apetyczny sos. Zrobiłam sos, ponieważ podałam gyros z puree ziemniaczanym
  • w międzyczasie przygotować tzatziki. Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić i odstawić, by puścił sok. Odsączyć dokładnie ogórka na sitku następnie połączyć z jogurtem, posiekanym czosnkiem, octem winnym i oliwą. Doprawić solą i pieprzem z młynka do smaku. Dodać posiekany koperek lub szczypiorek
  • gyros podawać z tzatzikami i ulubionymi dodatkami
PRZECZYTAJ  Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *