Mięso indycze uwielbiam, ponieważ prawie wcale nie zawiera tłuszczu, jest jasne, delikatne i kruche. Ulubionym kawałkiem mięsa z indyka jest udziec, bo daje bardzo wiele możliwości przygotowania z niego smacznego posiłku.
Dziś prezentuję gulasz po kreolsku, gulasz absolutnie dietetyczny. Raz, mięso jest już dietetyczne, dwa — nie jest podsmażane, jak to jest w zwyczaju przy przygotowaniu tego typu dania. Mięso marynowane jest w soku z pomarańczy. Koniecznie do przygotowania!
Składniki:
- 1-1,2 kg udźca z indyka
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 goździki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ostra czerwona papryczka
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- pęczek dymki
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
- z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę
- przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml
- w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka z mięsem. Dolać passatę pomidorową i ocet, wymieszać i poddusić razem przez następne 10 minut
- podawać z jaśminowym ryżem
SMACZNEGO!
Źródło: „Moje gotowanie” 3/2017

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂