Dziczyzna to aromatyczne, szlachetne i bardzo wykwintne mięso, niegdyś nieodłączny element polskiej kuchni. Na szczęście cieszy się coraz większą popularnością i słusznie, bo jest bardzo zdrowe. Walory zdrowotne dziczyzny wynikają z diety dzikich zwierząt. Zwierzyna łowna żywi się roślinami, które oferuje im natura, a mięso wolne jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy.
Ponadto jest mięsem chudym i zawiera dużo więcej białka bogatego w aminokwasy egzogenne (których nie wytwarza nasz organizm) niż wieprzowina i drób.
Obfituje w witaminy, zwłaszcza z grupy B, minerały jak: wapń, fosfor, magnez i łatwo przyswajalne żelazo.
Dzisiejszy gulasz przygotowałam z szynki dzika. Wcześniej wymoczyłam mięso w maślance, następnie przez 1 noc w marynacie z przyprawami. Tak przygotowane mięso dusiłam z suszonymi borowikami na koniec dodałam pokrojonego kiszonego ogórka. Zachwycający smak, polecam!
Składniki:
- 600 g szynki z dzika
- 1-2 szklanki maślanki
- sól, pieprz
- ziele jałowca
- słodka, ostra papryka
- czosnek, imbir
- listek laurowy
- smalec
- 2 garście suszonych borowików
- 2-3 ogórki kiszone
- boczek – opcjonalnie
- 2-3 łyżki mąki
Przygotowanie:
- mięso zalać maślanką tak, by je przykryć i na 2-3 dni pozostawić w lodówce. Kilka razy obrócić.
- po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i ponownie zostawić w lodówce, najlepiej na całą noc
- grzyby namoczyć w gorącej wodzie
- mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Jeśli używasz to razem z wędzonym boczkiem
- mięso umieścić w rondlu, dodać grzyby i wodę z moczenia z grzybów (wlać przez sitko). Ewentualnie podlać dodatkowo wodą, tak by mięso było przykryte. Dodać listek laurowy i dusić do miękkości 1, 5 godziny
- na koniec dodać pocięte w słupki kiszone ogórki
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂