Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki — danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa.
Oryginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku, dużej ilości, należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny również u nas.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki kminku
Wykonanie:
- umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla
- na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zestawić patelnię z ognia i dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą
- podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakami. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂