Gulasz węgierski

Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki — danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa.

Oryginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku, dużej ilości, należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny również u nas.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki kminku

Wykonanie:

  • umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla
  • na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zestawić patelnię z ognia i dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą
  • podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakami. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *