Grzanki francuskie to proste i pyszne śniadanie lub podwieczorek, z prostych składników, które znajdziesz w każdej lodówce. Podstawowym jest jednak czerstwa chałka. Rzadko pozostaje chociaż okruszek po domowym pieczeniu chałki, tym razem zawieruszył się kawałek i mogłam zrobić francuskie grzanki.
Przygotowanie grzanek polega na usmażeniu obtoczonych kawałków czerstwej chałki w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Tak odświeżona chałka zyskuje „drugie życie”- jest puszysta, mięciutka i ciepła jak ta prosto z piekarnika.
Dla mnie oprócz cukru nie potrzebuje już żadnych dodatków. Możesz jednak podać francuskie grzanki z dżemem, nutellą lub sezonowymi owocami. To jeden ze smaczniejszych recyklingów kuchennych. Polecam!
Składniki:
- 3-4 kawałki czerstwej chałki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
- masło ghee do smażenia
- cukier — opcjonalnie
Wykonanie:
- chałkę pokroić w 1.5-2 cm kawałki
- jajko z mlekiem i cynamonem roztrzepać widelcem
- maczać kawałki chałki w przygotowanej masie jajecznej i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
- podawać natychmiast po upieczeniu oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂