Puszysty, słodki, pachnący wakacjami placek ze śliwkami. Okazuje się, że i ciasto może być pełne składników odżywczych, zamiast tuczących, pustych kalorii.
Mąka gryczana i orkiszowa pełnoziarnista zastąpiły tradycyjną białą, a ksylitol cukier. Bardzo proste do przygotowania i super smaczne. Informacja dla sceptyków — ciasto nie ma absolutnie gryczanego posmaku!
Moja niespełna 10-letnia wnuczka Helenka świetnie radzi sobie w kuchni. Naleśniki w jej wykonaniu to czysta perfekcja. Mazurki wielkanocne ozdobione przez Helenkę jeszcze nigdy nie były takie piękne. Ostatnio ma manię pieczenia, dlatego ten przepis jest dla Ciebie Helen!
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- około 500 g śliwek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- śliwki umyć, odsączyć i pozbawić pestek
- w małym rondelku roztopić masło, odstawić do przestudzenia
- blaszkę o wymiarach 24 × 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- odmierzyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia
- białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać cukier po jednej łyżce, następnie dodać po jednym żółtku, na końcu wlać cienką strużką roztopione masło
- zmiksować masę jajeczną z mąką
- przełożyć ciasto do foremki. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, lekko wciskając je do ciasta
- piec w 180`C 35-40 minut do zrumienienia
- studzić na kratce
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Uwagi:
Śliwki można podmienić morelami, a przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂