Ucztę pod chmurką powinien zakończyć deser. Proponuję przygotowanie banalnie prostego deseru — grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi.
Posmakuje nie tylko dzieciom. Banany rozpływają się w ustach, a aksamitną teksturę przełamują chrupiące orzechy. Podane z lodami to pyszna kompozycja. Możesz podać z kupnymi lodami lub zrobić je samodzielnie.
Przepis na lody jest równie banalny, trzeba jednak przygotować je kilka godzin wcześniej, by zdążyły się zamrozić. Lody jogurtowe z dodatkiem ubitego białka są wyjątkowo lekkie i puszyste, a dodatek kardamonu nadaje im niebywałego smaku. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Składniki na lody:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 białka jaj
- 2 łyżki miodu
- 1-2 kapsle kardamonu
Wykonanie:
- ubić pianę z białek. Wyłuskać ziarenka z kapsli kardamonu i utrzeć w moździerzu. Jogurt wymieszać z miodem, kardamonem, następnie bardzo delikatnie z pianą, by nie opadła. Umieścić w dowolnym naczyniu w zamrażarce przynajmniej na 3 godziny
- nieobrane banany przeciąć wzdłuż na pół. Przeciętą stroną ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 minut. Banany obrócić i posmarować miodem, dopiekać kolejne 3-4 minuty
- banany podawać posypane orzechami włoskimi z gałką lodów jogurtowych z kardamonem. Banan wyjadać łyżeczką bezpośrednio z łupinki banana
SMACZNEGO!
Źródło: lekko zmodyfikowany przepis na lody pochodzi z Kukbuka 17/2017
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂