Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna.
Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna, a przygotowana z odrobiną przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie może jej zabraknąć na grillu. Zaręczam, że zniknie ze stołu w pierwszej kolejności.
Cukinię możesz podać na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla, lub po prostu dodatek obiadowy.
Bardzo prosta do przygotowania, polecam!
Składniki:
- cukinia
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- tarty parmezan
- olej
Wykonanie:
- z cukinii odkroić piętki, następnie pokroić wzdłuż na około 1-cm plastry, posolić, oprószyć pieprzem i oregano, odstawić na 30 minut do zamarynowania lub od razu smażyć
- przed ułożeniem na grillu lub patelni posmarować płaty cukinii olejem przy pomocy pędzla. Smażyć przez kilka minut do zbrązowienia, posmarować olejem, odwrócić i przesmażyć drugą stronę
- przed podaniem posypać startym parmezanem. Sam się rozpuści na gorącej cukinii
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂