Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe

Przepis pochodzi z opakowania mąki. Zafrapował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Bułeczki bardzo zdrowe i sycące, bo upieczone w całości z mąki pełnoziarnistej. A wiadomo, że produkty pełnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia.

Mąka pełnoziarnista jest bogata w błonnik, który jest niezbędny, aby nasz organizm dobrze radził sobie z trawieniem. Jedzenie pełnoziarnistych produktów jest korzystne dla serca — pomaga pozbyć się złego cholesterolu, prowadzi też do redukcji groźnego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Produkty pełnoziarniste są korzystne również dla cukrzyków, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po jedzeniu. Świetnie zaspokajają głód poprzez pęcznienie, dzięki któremu czujemy się syci i nie podjadamy. A to ułatwia trzymanie naszej wagi w ryzach. Dodatkowo wartość odżywczą bułeczek podnosi sezam.

Sezam — wartości zdrowotne

Te maleńkie ziarenka dzięki obecności sesamolu i sesamoliny wymiatają wolne rodniki z naszego organizmu. Poza tym są świetnym źródłem kwasów omega-3, wapnia i wielu innych cennych mikroelementów. Sezam w Azji uważany jest za źródło nieśmiertelności. To bardzo bogate w wartości odżywcze ziarno. Zawiera ponad 50 % bardzo cennego tłuszczu, około 20 % białka. Jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia. Zawiera ponadto lecytynę, fosfor, niacynę, witaminy z grupy E. Ziarno sezamowe i pasta sezamowa — tahini są bardzo szybko trawione. Zalecane na wzmocnienie osobom po przebytych chorobach, wychudzonym. Wzmacniają nerki, wspomagają wzrok, sprzyjają laktacji, wzmacniają włosy i paznokcie.

Składniki na 6 bułek:

  • 1/2 kostki drożdży (21 g)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 250 ml wody (dodawać stopniowo, ilość zależna od rodzaju mąki)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka sezamu

Wykonanie:

  • Drożdże z miodem rozpuścić w wodzie. Gdy „ruszą” zarobić z mąką gładkie, lśniące ciasto. Wyrabiać 10 minut. Pozostawić ciasto na 15 minut. Po tym czasie dodać sól, oliwę i połowę sezamu. Jeszcze raz wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość uformować 6 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie powierzchnię krążków zwilżyć wodą i posypać resztą sezamu. Ja przygotowałam dwie miseczki, z wodą i sezamem. Każdy krążek maczałam w wodzie, następnie w miseczce z sezamem. Sezam pięknie się przykleił. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 250 ° C (góra — dół) 10-15 minut. Dzięki tak wysokiej temperaturze pieczenia są bardzo chrupiące.
PRZECZYTAJ  Młoda kapusta ze szparagami i białą kiełbasą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *