Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem. Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej.
Do moich placków wykorzystałam surówkę z kiszonej kapusty, która zapodziała się w lodówce, także dodatkowo wpisują się w ideę zero waste.
Fuczki podałam z jogurtem greckim i sosem żurawinowym. Prawdziwa pychotka, zniknęły w okamgnieniu!
Składniki na 12 sztuk:
- 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki kiszonej kapusty
- pieprz, sól
- majeranek, cząber, kminek – opcjonalnie
- masło ghee do smażenia
Przygotowanie:
- mleko, jajko i mąkę wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do ciasta posiekaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę
- smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- podawałam z jogurtem greckim i smażoną żurawiną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂