Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub posypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne.
Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota!
Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami.
Składniki:
- 380 g mąki orkiszowej mieszanej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki miodu
- 160 g maślanki
- 25 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo:
białko jajka + 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w małą kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód, orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia
- bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
- piec w 180* C 20-23 minuty do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂