Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Kaczka obok gęsiny to najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Charakteryzuje się dużą ilością białka, stanowi także znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy A, B i E. I choć zawiera mniej tłuszczu niż mięso czerwone, do dietetycznych  niestety nie należy. Zawiera go dużo więcej niż mięso kurze, czy indycze. Jest jednak lekkostrawne i łatwo przyswajalne, szczególnie polecane osobom z niską odpornością. Podczas pieczenia zachowuje soczystość i kruchość, to świetne urozmaicenie jesieno-zimowej diety. Szczególnie polecam uwadze filety z kaczki, na pyszny, wyjątkowo wykwintny obiad.

Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Dziś proponuję z sosem pomarańczowym, ale równie pyszne z sosem żurawinowym.

Składniki:

  • 2 filety z kaczki ze skórą a '220-250 g
  • sól, pieprz
  • gałązki tymianku

Sos pomarańczowy:

  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem 
  • piersi z kaczki naciąć w kratkę od strony ze skórą. Nacinamy, prowadząc ostry nóż pod  skosem tak, by nie przeciąć mięsa, bo w trakcie pieczenia wypłyną soki
  • filety ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, powoli wytapiając tłuszcz — w sumie około 10-12 minut. Następnie obrócić mięso skórą do góry i podsmażyć około 2 minut do zbrązowienia
  • podsmażone filety przełożyć do nagrzanego piekarnika do 200′ C i piec kolejne 8 minut. Filety dokładam do piekących się w tym czasie batatów. Wyjąć i odstawić upieczone filety przynajmniej na 5-8 minut, by mięso odpoczęło. Dopiero po tym czasie pokroić na plastry
  • w międzyczasie wycisnąć sok z 2 pomarańczy. Umieścić w rondelku, dodać miód, tymianek i ocet winny, gotować kilka minut na mocnym ogniu, by odparować nadmiar płynu. Zestawić z ognia i na  koniec wmieszać łyżkę zimnego masła, by sos zagęścić
  • filet z kaczki podawać pokrojony w plastry z sosem pomarańczowym lub żurawinowym
  • podałam z pieczonymi batatami i sałatką z czerwonych buraczków
PRZECZYTAJ  Pampuchy z jagodami i stewią

SMACZNEGO!

Uwagi:
Tłuszcz wytopiony z kaczki warto zachować i zużyć do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia, a np. ziemniaczki  przysmażone na kaczym tłuszczu są wyjątkowo pyszne i chrupiące

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *